ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Nástěnná malba - Jak malují ženy

Napsali o nás

K malbě v interiéru mám vřelý vztah, pracovní i osobní. Zabývám se nástěnnou malbou, ruční malbou na stěny, designem stěn pomocí malby. Malbu dávám do přímé souvislosti s architekturou jako nedílnou a přirozenou součást interiéru.

Nástěnná malba / Malba v architektuře

Nástěnná malba / Malba v architektuře

Nástěnná malba není úplně tradiční disciplína a obor, přesto svou nevšedností a originalitou přitahuje pozornost. V lidech je zakořeněna touha po osobitosti, odlišnosti a zapamatovatelnosti. Každý chce mít něco svého, co ten druhý nemá.

Malba v architektuře má široké spektrum využití; její funkce je estetická, výtvarná, umělecká, reklamní, psychologická, dekorační, designérská. Vhodným výběrem námětu, stylu a barevnosti lze oslovit širokou věkovou skupinu. Můžeme vybírat z různých stylů malby, např. iluzivní, realistická, impresionistická, abstraktní, dekorativní, reklamní, minimalistická... Nabízí se témata moderní i zpracování těch dobových.

Malba v místnosti

Malba v místnosti

V místnosti může malba hrát roli jak dominantní, tak doplňkovou. Důležité je položit si otázku, čeho chceme v interiéru docílit. Její přednost spočívá v tom, že dokáže vytvořit atmosféru, přivést do prostoru energii, dynamiku, odvahu a detail. Není to pouze dekorace, měla by mít především psychologický účinek. V pozorovateli by měla vzbudit různé pochody myšlenek, přitáhnout jeho pozornost.

Prostředí, ve kterém žijeme, je odrazem naší duše. Proto je správným základem vnímat prostor jako stylový celek a citlivě a vkusně vybrat námět a barevnost malby.

Pokud vše správně skloubíme, námět vybereme na míru interiéru, použijeme i třeba odvážnou kombinaci barev ladící s ostatními prvky interiéru, docílíme tím tu správnou atmosféru. Při cíleném a promyšleném postupu vdechneme stěnám živost, energii, vše, co se před nimi objeví, vynikne jinak. Důležité je osvětlení – přirozené denní či umělé světlo malbu v interiéru hodně ovlivní.

Obrovská škála a kombinace odstínů

Obrovská škála a kombinace odstínů

Na barvách je fascinující, jak obrovská škála a kombinace odstínů je k dispozici. Stačí si jen vybrat a experimentovat. K barevnosti přistupuji s odvahou a kontroluji ji citem. Barvy znamenají život, proudění energie, zůtulňují a zpříjemňují interiér, vyjadřují styl osobnosti, která prostor obývá. Barvy stěn dokáží při zařizování pokojů výrazně změnit jejich vzhled, protože zabírají značnou plochu. Jejich účinky vnímáme intenzivně.

Při malbě experimentuji s mícháním různých odstínů. Neustále zjišťuji nové možnosti, které odstíny si mohou rozumět a naopak, v jaké míře, tónu a sytosti. Odvaha kombinovat a experimentovat mě přivedla k tomu, že důležitý je kontrast. Jedna barva zvýrazní či záměrně potlačí druhou.

Malba stěn může harmonicky podpořit to, co se v místnosti odehrává, nechá vyniknout tóny nábytku, jeho tvary. Strop bývá většinou světlý, podlaha tmavší, zato stěny kreativní, různé intenzity – zde jsou možnosti bez hranic.

Každý člověk má své oblíbené barvy i jejich kombinace, kterými se rád obklopuje, uklidňují ho, cítí se mezi nimi přirozeně a příjemně.

Zde je důležitý individuální přístup, neexistují přesné vzorce a univerzální barevné kombinace platné pro každého z nás. Vycházím z výtvarných principů, ale povaha člověka je mnohem důležitější. Temperamentní osoba instinktivně vyhledává energičtější barvy, se kterými se cítí ve své kůži a naopak.

Návrh optimálního designu

Návrh optimálního designu

Můj přístup a postup při realizaci nástěnných maleb je následující. Řídím se vždy citem, fantazií a odvahou. Realizaci předchází návštěva interiéru, konzultace v prostoru, návrh optimálního designu. Promyšlený nápad-námět dále konzultuji se zákazníkem a až posléze přistupuji k vlastní práci.

Většinou se pokouším o vytvoření iluze. Fascinuje mě, když malba vzbuzuje hluboký dojem, vyvolává v člověku emoce. Zakládám si na kvalitě a praktičnosti. Malby jsou přirozenou součástí stěn.

Záleží samozřejmě na hrubosti podkladu a jeho kvalitě. Používám barvy určené přímo na stěny či fasády – převážně akrylátové a silikátové barvy značky Caparol a vinylové barvy Dulux, protože splňují praktickou stránku – jsou omyvatelné, otěruvzdorné, nezávadné.

BcA. Iva Burešová vystudovala restaurování nástěnné malby a sgrafita na Fakultě restaurování Pardubické univerzity. Studium jí dalo poznání výtvarných technik, postupů, respekt k historickým objektům a především trpělivost. Restaurování vnímá jako složitý obor, věnuje se mu jen částečně, její hlavní činností jsou nástěnné malby.

Vychází z dvanáctileté aktivní zkušenosti s volnou tvorbou. Věnuje se různým typům interiérů, stylově je jí nejbližší tzv. realistický impresionismus.

Životopis: BcA. Iva Burešová


Článek převzat s laskavým svolením časopisu SPEKTRA (01/2012) www.profimag.cz

BcA. Iva Burešová

Okružní 374
Staré Hodějovice
370 08 České Budějovice

Facebook

Mobil / e-mail

+420 776 241 942
info@ivamal.cz
Odeslání zprávy. Všechna pole označená (*) jsou povinná.

Upozornění:
Vaše osobní údaje zadáné do formuláře budou použity za účelem zpracování a odeslání odpovědi.